Vaddå ekologisk..?

-Bina flyger väl vart dom vill…eller?

Många gånger har vi besvarat frågan och den är väl värd att fråga! Nu kommer en liten redogörelse för vad ekologisk biodling egentligen handlar om :)

Ekobiodlare har inte väldresserade bin som flyger dit vi pekar. Dom flyger såklart vart dom vill.

Ekobiodling handlar framför allt om ett litet otäckt kvalster som heter varroa destructor, (det hörs vilken ruskig typ det är). Kvalstret måste bekämpas annars kommer bisamhället långsamt gå en säker död till mötes.Varroa gjorde sin entre i den svenska bikupan för sisådär 15 år sedan. Många som hade biodling som hobby bytte nu lägligt hobby till nåt annat trevligt som inte krävde att man använde en massa bekämpningsmedel. För det är vad man gör. Hänger in lite bekämpningsmedel i kupan.

Vad den honungsälskande konsumenten inte vet är att detta bekämpningsmedel lagras i kupans vax och honung. Därför odlar vi eko! Vi måste också tampas med kvalster men vi gör det med organiska syror som oxalsyra (finns naturligt i ex. rabarber) och myrsyra.

Utöver kvalster-elädet så får våra bin ekologiskt socker som vinterfoder och våra kupor står i bigårdar där naturen är varierad och ger en stor flora att hämta nektar från.